New York 2014

Endnu engang har en gruppe musikglade medlemmer af Vennekredsen været på tur med Ensemblet, og denne gang gik turen så langt væk som til New York. Vi var jo nogle stykker, der allerede for et par år siden lurede på, om ikke de rejselystne musikere skulle gentage succesen med en koncert i Carnegie Hall. Så vi gik tidligt i gang med planlægningen, og snart viste det sig, at vi var et hold, der skulle flyve fra København og et andet hold fra Billund. Som tiden nærmede sig, meldte der sig et gedigent problem, nemlig strejken i Lufthansa, som desværre medførte en omlægning af rejsen for Billund-folkene – togrejse til København og med fly til München og videre til New York. Men det lykkedes at få alle af sted, og inden længe var vi alle samlede på Manhattan i Ensemblets hovedkvarter – The Marmara Hotel, hvor vi alle boede i højden – de øverste på 24. etage. Lidt svimlende til en begyndelse for en midtjyde. Men man vænner sig til det meste derovre i løbet af en eftermiddag.

Vi glædede os til de kommende tre koncerter, som alle skulle foregå i velrenommerede sale, og vi planlagde vores byvandring efter koncertplanen.

Søndag aften i Carnegie Hall – i en fyldt kammermusik-sal – det var stort, og Ensemblet leverede en formidabel koncert, som blev modtaget med større og større klapsalver som koncerten skred frem. Og det var ganske naturligt, al den stund, at Ensemblet havde valgt et repertoire i første afdeling, som måske var lidt udfordrende for det new yorkske øre. Shostakovich og især Nørgaard skal man spidse øren til, og derfor kom Schuberts lindrende toner i anden afdeling til at virke ret forløsende. Et imponerende værk – denne oktet i F dur. Heldigvis kom alle Ensemblets musikere ind på scenen til sidst. De så ret godt ud deroppe alle mand på scenen.

Tirsdag aften i Kaufmann Music Centre blev også en fin oplevelse, men forinden – tidligere på dagen – måtte bratschen lægge sig af et ildebefindende. Og hvad gør man så? Man indforskriver en suppleant, men hvem kan lige spille Carl Nielsen lige fra eller næsten fra bladet? Ikke mange amerikanere i hvert fald, så derfor måtte danskeren desværre udgå, og det var jo synd, at newyorkerne ikke fik hørt et af den nordiske musiks store komponister. Erstatningen blev leveret af en kammermusik-lærer fra Juilliard School of Music, som kunne sin Shostakovich og sin Brahms, og derved blev det, at vi fik høre Shostakovich endnu engang, og Brahms blev spillet som om intet var hændt. Ind imellem fik vi strygernes version af Ligetis 10 stykker for blæserkvintet, og det værk kræver også sin lytter. Stort set alle lyde, der kan produceres, blev det – og hvor var det imponerende virtuost.

Turens højdepunkt – for nogle af os – var impro-koncerten dagen efter i Symphony Space. Hvordan mon man ville tage imod en improvisationskoncert spillet af klassiske musikere? Det kunne næsten kun gå galt. Men igen overraskede Ensemblet os – og vi var intenst lyttende i en stiv klokketime, afvekslende mellem forskellige solistiske præstationer og forskellige ensemblestørrelser. Man fornemmede, at der var gået en vis forberedelse forud, men alligevel fremstod koncerten som uforudsigelig og med en tæt kommunikation med publikum. Jeg sad i hvert fald og var intenst afventende i hvilken retning musikken ville gå, og i enkelte sekunder – om den overhovedet ville gå? En stille afventen. En usædvanlig intens tilstand at være i til en klassisk koncert. Men interessant og Ensemblet stortrivedes helt sikkert i den nye koncertform. Må vi få mere af det?

Tak til musikerne for tre flotte koncerter, og tak til Oliver, Marlene og Nicholas for at vi fik lov at være sammen med hele holdet på disse vidunderlige dage i New York.

Jette Bidinger og Birgit Toft

 

Ensemble MidtVest · Bitten og Aage Damgaards Plads 2 · 7400 Herning · Denmark · T +45 96 666 777 · kd.vm1590469890e@ofn1590469890i1590469890