London 2015

MED ENSEMBLE MIDTVEST I LONDON

Fra obskurt kælderlokale med musikalske, improvisatoriske udfoldelser i grænselandet mellem avantgarde, jazz og klassisk til futuristisk glaspalads med det ypperste fra den europæiske musikkultur og –historie på programmet. Ensemble MidtVest rummer det hele, og vennerne er med.

I begyndelsen af marts 2015 gav ensemblet to koncerter i London. Som indledningen antyder, var det koncerter med indhold så langt fra hinanden som klassisk skolede musikere og instrumenter tillader det.

Club Inégales skal man være lokal kendt for at finde frem til. En dyb trappe førte os ned til et råt kælderlokale – hjemmebar for et stort advokathus og indrettet med teknik og udstyr til musikalsk performance af diverse karakter. En storskærm oplyste om tidligere og kommende arrangementer – og altså også om besøg af Ensemble MidtVest fra Danmark. Et fåtalligt publikum fyldte udrangerede sofaarrangementer til sidste armlæn. En veludstyret og –besøgt bar havde god omsætning, nok som et supplement til stedets økonomi. Her mødte ensemblets musikere internationale kolleger på instrumenter af såvel akustisk som rytmisk art for sammen at improvisere sig frem til klanglige udviklinger og helheder. Værterne med Artistic Director/Institute of Composing Peter Wiegold i spidsen havde med struktur af rytmiske og melodiske elementer skabt fundament for fri improvisation. I to timer fyldtes lokalet af øjeblikkets kreativitet, som førte frem til helstøbte forløb eller kompositioner, som aldrig kan genopstå på samme måde igen.

Søndag aften bevægede vi os også ned i dybet. Denne gang gennem Kings Place, et moderne, gigantisk og arkitektonisk vidunder af et kulturhus med letløbende rullende trapper, der forbandt flere koncertsale, kunstgallerier og restauranter. I partnerskab med London Chambermusic Society gennemførte Ensemblet en koncert præget af intensitet, nerve og høj musikalsk og kunstnerisk udtryksfuldhed, som forplantede sig til et talrigt og engageret publikum.

Programmet indledtes med at markere Carl Nielsens 150 års dag med Blæserkvintet op. 43. Hos et dansk kammermusikpublikum et velkendt og elsket værk, som helt tydeligt også vandt genklang hos aftenens publikum. Carl Nielsen er i forvejen relativt velkendt hos et bredt udsnit af britiske elskere af klassisk musik, og aftenens fremførelse gav os netop den stemning af charme og alvor, som er det specielle hos Carl Nielsen.

Aftenen fortsatte med Beethovens Gassenhauer-trio i B-dur for klarinet, cello og klaver, op. 11. Igen et elsket værk hos et kammermusikpublikum, og vi kunne til fulde nyde værkets dramatiske højdepunkter og smukke rolig passager fremført med dybde og stor klang.

Efter pausen blev vi præsenteret for den senromantiske tyske komponist Julius Röntgen, hvis Trio for fløjte, obo og horn, op. 86, nok var mindre kendt, men ikke desto mindre et godt bekendtskab. Værket indeholder bl.a. elementer af lethed, melankoli og folklore og blev formidlet med charme af de tre musikere.

Smetanas Klavertrio i g-mol, op. 15, var aftenens sidste værk og efterlod os følelsesmæssigt dybt berørt, som det blev fremført med så megen klang, dramatik og indlevelse.

Aftenens store værker blev hørt af et meget stort publikum, idet BBC transmitterede koncerten direkte i radioen, og via BBC kunne også et dansk publikum på P1 og et tysk publikum gennem X-rundfunk også nyde koncerten. Der var også interview i BBC med ensemblechefen, så man må sige, at Ensemble MidtVest blev meget flot eksponeret den aften i London.

Det to koncertaftner viser os den store spændvidde som musikerne i Ensemble Midt Vest rummer, lige fra det legende, udforskende og eksperimenterende til mestring af teknik og kunstnerisk overskud i den klassiske musik.

Det er meget modige musikere, som gaber over dette – to på hinanden følgende koncerter med den store mentale omstillingsproces, det må kræve af dem.

Ensemblet har en aktiv og engageret vennekreds, som bakker op om alle aspekter af ensemblets virksomhed. Således også omkring den store koncertvirksomhed i udlandet. Det har betydet, at der ofte er en større eller mindre gruppe af vennerne med, når der er koncerter i udlandet. Det var også tilfældet denne gang i London. Det bliver for vennerne en stor glæde og stolthed over at opleve ”vores” ensemble i de internationale koncertsale og det hyggelige samvær omkring koncerterne. En glæde, som vi fornemmer, er gensidig. En varm tak til vores dygtige og dedikerede musikere for store musikalske oplevelser og gode stunder sammen.

En sidegevinst ved vennernes ”koncertrejser” er, at vi får lejlighed til at være turister på koncertdestinationerne. Det har vi det sjovt og rart med.

Jette Bidinger, marts 2015

 

Ensemble MidtVest · Bitten og Aage Damgaards Plads 2 · 7400 Herning · Denmark · T +45 96 666 777 · kd.vm1590471054e@ofn1590471054i1590471054