Biografi

HVEM ER VI?
Ambitiøse og dedikerede klassiske musikere med speciale i kammermusik danner tilsammen Ensemble MidtVest. Elleve prisvindende individualister, uddannet fra nogle af verdens bedste konservatorier, der i samspillet smelter sammen til ét ensemble, og formidler et bredt repertoire af klassiske kammermusikværker på et internationalt niveau.

Ensemblet blev etableret i 2002 og er kendt for sin ambitiøse og kreative programlægning med fokus på den kunstneriske kvalitet. Besætningen, der består af en strygekvartet, en blæserkvintet og en pianist, giver fleksibilitet og en rig mulighed for et varieret og mangefarvet program med forskellige besætningskonstellationer: fra en intim duo til en klangfuld nonet. Siden sommeren 2009 har ensemblet boet på HEART – Herning Museum of Contemporary Art med egen koncertsal, tegnet af den berømte amerikanske arkitekt Steven Holl.

I marts 2011 var Ensemble MidtVest blandt prismodtagerne i DRs kammermusikkonkurrence. Desuden har ensemblets musikere vundet priser i talrige internationale kammermusikkonkurrencer så som ARD-konkurrencen i München, The Melbourne International Music Competition og The International Music Competition Maria Canals (Barcelona). Som medlemmer af Trio Ondine var Martin Qvist Hansen (klaver) og Jonathan Slaatto (cello) i en periode Artists in Residence i DR samt del af BBC Young Generation Artists Programme. For tiden er klarinettisten Tommaso Lonquich medlem af The Chamber Music Society of Lincoln Center (New York).

IND- & UDLAND
Ensemble MidtVest spiller ca. 100 koncerter om året i ind- og udland. Ensemblet har således optrådt i Sverige, Norge, Tyskland, Polen, Italien, Storbritannien, Grækenland, Brasilien, Canada og USA. Ensemble MidtVest har optrådt i Carnegie Hall i New York tre gange (2012, 2014, 2016), i Mooredale-koncertserien i Toronto (Canada) og på Rio International Chamber Music Week (Brasilien).

I Europa har Ensemble MidtVest bl.a. spillet på Festspiele Mecklenburg-Vorpommern og Elmau Slot (Tyskland), Kings Place (London, England), the Vale of Glamorgan Festival of Music (Wales, Storbritannien), Sounds New Contemporary Music Festival (Canterbury, England), ULTIMA – Oslo Contemporary Music Festival (Norge), PROBALTICA Festival (Polen) og The International Festival of the Aegean (Grækenland).

GÆSTEMUSIKERE & INSTRUKTØRER
Ensemble MidtVest har samarbejdet med en lang række højtprofilerede gæstemusikere, heriblandt violinisten Pekka Kuusisto, klarinettisterne Martin Fröst, Charles Neidich og Johannes Peitz, cellisterne Thorleif Thedéen og Christoph Richter, pianisterne Alexander Lonquich og Christian Ihle Hadland, sopranen Christina Landshamer, bandoneonisterne Per Arne Glorvigen og Paolo Russo, barokviolinisten Bjarte Eike, Den Danske Strygekvartet og den canadiske Alcan String Quartet.

Ensemblet har gennem de seneste år modtaget instruktion af Ferenc Rados, Charles Neidich, Eduard Brunner, Johannes Peitz, Gordon Hunt og Tim Frederiksen. Siden 2014 har fagottisten Sergio Azzolini været tilknyttet som kunstnerisk konsulent for ensemblet med fokus på den tidlige klassiske musik.

CD-UDGIVELSER
I 2006 vandt Ensemble MidtVest DRs P2-pris for årets bedste danske CD-udgivelse i kategorien kammermusik for indspilningen af klaverkvartetter af Mozart og Brahms. Siden har ensemblet udgivet talrige CD’er, bl.a. med musik af Carl Nielsen og Francis Poulenc (cpo), Vagn Holmboe, Jørgen Jersild, Hans Abrahamsen og Peter Bruun (Dacapo). I  perioden 2015 -2017 udkom de første tre af i alt fem CD’er med hele Niels W. Gades kammermusikproduktion (cpo). Nogle af de store strygerværker på denne udgivelse indspilles i samarbejde med Den Danske Strygekvartet.

FESTIVALER
Siden sin etablering har Ensemble MidtVest hver sommer inviteret sine venner og gæster til den årlige kammermusikfestival på herregården Nørre Vosborg i Vemb ved den danske vestkyst.
Siden 2015 har Ensemble MidtVest også haft en vinterfestival ”Vintertoner”, som i modsætning til Nørre Vosborg-festivalen ikke er stedspecifik, men derimod går på skift mellem ensemblets fire støttekommuner.

IMPROVISATION
Ud over den traditionelle kammermusik arbejder ensemblet med improvisation med henblik på at udvikle et fælles og unikt musikalsk sprog, hvor grænser mellem musikalske stilarter og genrer ikke eksisterer, men hvor intuition, samspil og kreativitet styrkes. I den forbindelse har jazzmusikeren Carsten Dahl været tilknyttet som kunstnerisk konsulent for ensemblet siden 2007, hvilket bl.a. har resulteret i to store stumfilmskoncertprojekter med improviseret musik: Fritz Langs ”Metropolis” (2007/08, med Tina Kiberg og MidtVest Pigekor) og Alfred Hitchcocks ”The Manxman” (2008). Samarbejdet med Carsten Dahl er bl.a. dokumenteret på CD’en ”Soliloquy” og dobbelt-CD’en ”Synesthesia & Metropolis” (begge på ExLibris/Storyville), hvoraf sidstnævnte i 2011 blev nomineret til en Danish Music Award i kategorien ”bedste crossover jazz-udgivelse”.

SAMARBEJDE MED ANDRE MUSIK- & KUNSTARTER
Den klassisk uddannede oboist Henrik Goldschmidt var, i kraft af sine erfaringer med traditionel folkemusik fra Mellemøsten, tilknyttet som kunstnerisk konsulent i perioden 2008-2010. Med Goldschmidt i spidsen har Ensemble MidtVest spillet sammen med jødiske og arabiske musikere, bl.a. fra det prisvindende Middle East Peace Orchestra, som Henrik Goldschmidt er initiativtager bag.

Ensemblet har ligeledes samarbejdet med en række danske populær-musikere, bl.a. Steffen Brandt, Teitur, Dicte, Tobias Trier og Tina Dickow, samt svenske Lars Jansson Trio. Sidstnævnte samarbejde resulterede i 2008 i CD’en ”Worship of Self” (Spice of Life). Af kunstnere fra andre kunstarter, som ensemblet har samarbejdet med, kan bl.a. nævnes kunstneren Das Beckwerk, den græsk/italienske billedkunstner Jannis Kounellis, skuespillerne Malene Schwartz, Kirsten Olesen og Vigga Bro, ny-cirkus-artisten Samuel Gustavsson, lysdesigneren Jesper Kongshaug og modedesigneren Henrik Vibskov. Desuden har ensemblet adskillige gange samarbejdet med det banebrydende og internationalt anerkendte Odin Teatret, med hvem det opførte Frans Winthers opera ”Ezra” på Operaen i København i 2008 og ”Don Giovanni all’inferno” på Ravenna Festivalen i Italien i 2006.

STØTTET AF
Ensemble MidtVest er et af Danmarks fire klassiske basisensembler og støttes af Statens Kunstfond samt af de fire kommuner Herning, Holstebro, Ikast-Brande og Struer. Herudover samarbejder ensemblet med adskillige sponsorer. Ensemblets Venner støtter i 2015-2017 udgivelsen af CD-serien med kammermusik af Niels W. Gade.

 

Opdateret 10.07.2017

 

Ensemble MidtVest · Bitten og Aage Damgaards Plads 2 · 7400 Herning · Denmark · T +45 96 666 777 · info@emv.dk